top of page

Publicaties

Zoeken
  • Foto van schrijverDe MondzorgPoort

Column PoortNieuws: Een "silent disease"

Bijgewerkt op: 20 jan. 2022
Tegenover mij zit een mevrouw van middel­bare leeftijd in de stoel met keurig gekapte haren en een verzorgd uiterlijk. Een nieuwe patient die zich via de website heeft ingeschreven. Ze komt voor een intake en geeft aan: "lk vind het zo vervelend dat mijn tandvlees naar boven trekt en mijn tanden lijken te verschuiven". Wat ze overigens wel gek vindt, want ze poetst elke dag trouw.


Na in de mond gekeken en metingen gedaan te hebben, zet ik mevrouw weer overeind. lk moet dit toch even goed uit gaan leggen, rustig benaderen en vooral vertellen dat het goed is dat ze zo haar best doet, maar dat er meer aan de hand is. "Heeft u ooit van parodontitis ge­hoord?" Mevrouw kijkt mij aan en geeft aan dat er -itis aan het einde van het woord staat, dus iets van een ontsteking? Dat klopt, het is een tandvleesontste­king die al wat verder gevorderd is. lk begin uit te leggen wat gezonde pockets zijn; de ruimte tussen tandvlees en tand is niet dieper dan 3 mm. Daarna vertel ik iets over gingivitis - hierbij is je tandvlees ontstoken; bloeding, tandsteen, pockets van 4 a 5 mm. Uiteindelijk leg ik uit wat parodontitis is; hierbij is het bot rondom je tanden en kiezen aangetast en trekt zich terug - pockets zijn dieper dan 6 mm.


Als ik mevrouw daarna vertel dat ze pockets van 8-9 mm heeft, schrikt ze toch een beetje, ze heeft geen pijn aan haar gebit geeft ze aan. En dat is dus net het lastige van deze aandoening, niet voor niets wordt parodontitis een silent disease genoemd. Symptomen zijn: bloedend en verdikt tandvlees, vieze smaak door pus­afvloed, en migratie van de tanden. Een vervelende mondgeur kan aanwezig zijn.

Gaandeweg in het gesprek geeft me­vrouw aan toch het een en ander te her­kennen. Het tandvlees wil weleens bloe­den na het poetsen.


Ze is blij dat ze nu weet wat het probleem is, maar ineens zie ik ook de schrik in haar ogen, of het nog goed komt met haar gebit. "Me­vrouw, ik heb de afgelopen decennia niet anders gedaan dan mensen helpen met dit soort problemen. Als u gemotiveerd bent en de schouders eronder zet, weet ik zeker dat we het vroeg of laat weer netjes en gezond gaan krijgen".


Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift PoortNieuws.

49 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page