top of page

Publicaties

Zoeken
  • Foto van schrijverDe MondzorgPoort

Column PoortNieuws: Jong geleerd is oud gedaan

Bijgewerkt op: 19 jan. 2022




Een tijdje terug kreeg ik een kind in de stoel bij wie de ouders niet vaak na-poetsen. Op de vraag waarom niet, kreeg ik als antwoord: "Ze gaat haar melkge­bit toch nog wisselen".

lk snap de gedachtegang hierachter, maar dit is niet juist. Door het melkge­bit slecht te poetsen, kunnen gaatjes en tandvleesontstekingen ontstaan. Dit kan pijn doen, waardoor je kind zich niet lek­ker voelt, slechter eet en slechter slaapt. Bovendien kan een slechte verzorging van het melkgebit ook het blijvende ge­bit be"invloeden. Wanneer melktanden en -kiezen vroegtijdig verloren gaan, blijft er te weinig ruimte voor het blijvende gebit, wat effect heeft op het goed doorkomen van tanden en kiezen.


Vol moed begin ik de ouders uitleg te geven, hopende hen het nut van na­poetsen in te laten zien. lk doe een plaque-kleuring, en geef hun kind een spiegel in de hand. Ze moet er hard om lachen, maar daarna komt het besef, ook bij de ouders. "Dus alles wat roze is, is niet goed gepoetst?" Dat klopt hele­maal, al het roze is plaque en dat moet je elke dag goed wegpoetsen, 's ochtends en 's avonds. Want als plaque te lang in je mond blijft, kan het niet alleen gaat­jes veroorzaken, maar ook een slechte mondgeur, tandsteen, verkleuringen en tandvleesontstekingen. Kinderen tot tien jaar hebben nog niet de juiste motoriek om het zelf goed te doen, en daarom is het zo belangrijk om na te poetsen, het liefst 's avonds voor het slapengaan.


De ouders en hun dochter lijken hele­maal gemotiveerd. We plannen een nieu­we afspraak in over een aantal maanden en nu moeten ze het zelf gaan doen. Dit is toch een belangrijk onderdeel van het vak dat ik uitoefen, mijn patiënten moti­veren en in laten zien wat de voordelen zijn van gedragsverandering. Maar veran­deren doe je niet zomaar even, dat vergt tijd en energie en doorzettingsvermogen.


Daarom adviseren wij om juist met kinde­ren van alle leeftijden de mondhygiënist te bezoeken, want jong geleerd is oud gedaan.


Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift PoortNieuws.

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page