top of page

Publicaties

Zoeken
  • Foto van schrijverDe MondzorgPoort

Column PoortNieuws: Onaangenaam probleem

Bijgewerkt op: 19 jan. 2022




Aan het eind van de middag heb ik een jongeman in de stoel. Hij komt regelmatig en volgt de instructies altijd goed op. Nadat hij is opgestaan en we een nieuwe afspraak hebben gemaakt, zie ik hem twijfelend bij de deur staan. lk vraag hem of hij nog iets wil vragen. Aarzelend begint hij te vertellen dat hij sinds een tijdje een vriendin heeft waar hij helemaal gek op is, maar dat ze soms een beetje uit haar mond ruikt. Hij wil dit graag met haar bespreken, maar hij wil haar niet in verlegenheid brengen.


Een slechte adem (ook wel foetor ex ore of halitose genoemd) kan je erg on­zeker maken en een grote impact heb­ben op je sociale leven. Ook heerst er een bepaald taboe op - je bespreekt dit niet zo makkelijk. Soms heeft degene die last heeft van halitose dit zelf niet door. Die nare mondgeur kan vanuit je maag komen, maar in 85% van de gevallen komt het vanuit je mond. Vaak is ontstoken tandvlees de boosdoener. Etensresten en tandplaque blijven achter in de mond en trekken bacteriën aan.


Deze produceren vluchtige, zwavelhoudende verbindingen die een onaangename geur afscheiden. Andere factoren die ervoor kunnen zor­gen dat je uit je mond ruikt zijn: gebruik van alcohol of tabak, gaatjes, keelaman­delen, bepaalde geneesmiddelen en je eetgewoonten. Ook lijkt er een verband tussen halitose en stress te zijn, hierbij moet je denken aan een verschuiving in de samenstelling van de microflora (bac­teriën). Langere periodes van niet eten of drinken kunnen tevens oorzaak zijn.

lk leg de patient uit dat het verschillen­de oorzaken kan hebben dat zijn vriendin uit haar mond ruikt, maar dat we kunnen beginnen bij het kijken of haar mondhy­giëne goed is en eventueel starten met een goede poets-instructie, stoker-/rager­instructie en de tongschraper. lk spreek met hem af dat hij zijn vriendin gaat vra­gen een afspraak te maken met mij.


Wij als mondhygiënisten en tandartsen spelen een essentiële rol hierin, immers een gezond gebit en een goede mond­hygiëne vormen de basis voor de preven­tie van halitose.


Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift PoortNieuws.

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page